Βάγγος (ή του Βάγγου) είναι μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Μεγαλόπολης. Είναι χτισμένο στις ΝΔ παρυφές του Μαινάλου. Εχει υψόμετρο 800 μ. σε καταπράσινη τοποθεσία. Οι κάτοικοι (140 κατά την απογραφή του 1991) ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Tο χωριό συνδέεται οδικά με την Μεγαλόπολη από τη διασταύρωση του δρόμου  Μεγαλόπολης - Καρύταινας.

Η Ιστορία του Βάγγου (Πηγή:www.vaggou.gr )

  
 Το γενεαλογικό δέντρο του Βάγγου

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς το χωριό μας πήρε το όνομα Βάγκου-Βάνουκου (υπάρχει τοποθεσία «Στου Βάνουκου τη Λάκκα», όπως και το επώνυμο Βανικιώτης με ρίζες από το χωριό). Επίσης δεν γνωρίζουμε κάτι για την σημερινή θέση του χωριού, εικάζεται όμως ότι στην ευρύτερη περιοχή κατοικούσαν νομάδες κτηνοτρόφοι και συγκεκριμένα στην Κάτω Χώρα, στα Σιώματα, στου Παπά τη Λάκκα και στο Παλαιόκαστρο. Σημάδια της παρουσίας τους όπως τεχνικές πέτρες, υλικά, οικιακά σκεύη, πιθάρια, κεραμίδια, νομίσματα κ.α. έχουν βρεθεί κατά καιρούς από τους γεωργούς της περιοχής. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού ανεξάρτητα από τη δουλειά που έκαναν – κτηνοτρόφοι, γεωργοί.- δέθηκαν με τον τόπο και συγκεντρώθηκαν στην σημερινή θέση του Βάγγου και έφτιαξαν τα πηγάδια, την βρύση, και τις εκκλησίες του χωριού.
Οι Βαγγαίοι δεν έζησαν ξέχωρα από την ιστορικοκοινωνική και εκπολιτιστική επίδραση των άλλων διαμερισμάτων της χώρας μας. Στα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας μας χτυπούσε και η δική τους καρδιά. Στις τρανές μέρες του έθνους μας, τους συναντάμε να εργάζονται, όρθιοι και σταθεροί, προκειμένου να βοηθήσουν να υφανθεί ο μεγάλος ιστός της ιστορίας μας.
Με μεγάλη προθυμία οι συγχωριανοί μας πήγαν εκεί που τους καλούσε η πατρίδα. Στην μνήμη μας έρχονται οι αφηγήσεις αυτών που πολέμησαν, με πιο παραστατική την αφήγηση του Δημήτριου Παπαδόπουλου, (Μητσάκος) για την μάχη της Μανωλιάσας. Συνολικά 25 συγχωριανοί μας έλαβαν μέρος στους πολέμους του 1912-1922. Αρκετοί από αυτούς πολέμησαν στην Μικρά Ασία το ΄22 όπου και δύο συγχωριανοί μας άφησαν τα κόκαλα τους- ο Στρατής Μακρής του Γρηγόρη και ο Γιώργης Γιαννακούρας του Γεωργίου. Ακόμα και αυτοί που επέστρεψαν έφεραν αισθητά  τα σημάδια των τραυματισμών.

Στον πόλεμο του ’40 πήραν μέρος περίπου 50 νέοι από το χωριό μας. Αρκετοί είχαν κληθεί από το καλοκαίρι και στις 28 Οκτωβρίου, όταν χτυπούσε η καμπάνα του χωριού βρίσκονταν ήδη στην πρώτη γραμμή. Στα Αλβανικά βουνά άφησε την τελευταία του πνοή ο Δημητράκης Γιαννόπουλος. Τραυματίες με πολύ σοβαρά προβλήματα επέστρεψαν οι : Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Καμπύλης, Θεόδωρος Γιαννακούρας, Νικόλαος Καμπύλης, Δημήτριος Σ. Κυριακόπουλος και Μιχάλης Μπουγάς.

Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής - χρόνια φόβου, πείνας και κατατρεγμού - πολλοί συγχωριανοί μας πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση με επικεφαλής τον Δημήτριο Γιαννακούρα (Πέρδικα). Τον Ιούλιο του 1944 οι Γερμανοί στρατιώτες που είχαν έρθει στο χωριό μας για λεηλασίες χτυπήθηκαν από τους αντιστασιακούς του χωριού με απολογισμό 8 νεκρούς Γερμανούς. Γνωρίζοντας για τα αντίποινα των Γερμανών, οι κάτοικοι το χωριού το άδειασαν αμέσως και έφυγαν για τα βουνά. Όντως οι Γερμανοί ήρθαν, έκαψαν το χωριό και σκότωσαν δύο ανήμπορους γέροντες, τον Παναγιώτη Κατσαντώνη (Μαντζιέτα) και τον Αθανάσιο Ξηνταβελώνη (Φουσιούκα). Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να καταγραφούν οι αφηγήσεις των συγχωριανών μας για αυτά που πέρασαν. Στιγμές τρομαχτικές και στιγμές φρίκης. Στιγμές συγκλονιστικές αλλά και στιγμές συγκίνησης. Στον εμφύλιο σπαραγμό η οικογένεια του Δημήτριου Γιαννάκουρα (Πέρδικα) ξεκληρίστηκε, (γλύτωσε μόνο ο Ηλίας). Το χωριό μας πλήρωσε ακριβά με συνολικά 17 νεκρούς:
1) Γιαννακούρας Γ. Δημήτριος, 2) Γιαννακούρας Γ. Κωστής, 3) Γιαννακούρα Γ. Παναγιώτα, 4) Γιαννακούρα-Χρόνη Γιαννούλα, 5) Γιαννακούρας Γ. Άλεξ, 6) Χρόνης Γ. Νικόλαος, 7) Ξηνταβελώνης Α. Ηλίας (Φουσιούκας), 8) Ξηνταβελώνης Α. Ηλίας (Καλογεράκος), 9) Καμπύλης Δ. Διονύσιος, 10) Καρανικόλας Π. Νίκος 11) Τσίλικα Ι. Ελένη, 12) Κυριακοπούλου Δ. Δήμητρα, 13) Κυριακόπουλος Ι. Παναγιώτης, 14) Κυριακόπουλος Κ. Παναγιώτης, 15) Κυριακόπουλος Π. Χαράλαμπος, 16) Παναγιωτακόπουλος Α. Κων/νος, 17) Τσεκούρας Ι. Παναγιώτης.
Τρείς νεκρούς είχε το χωριό μας στον πόλεμο με τους Γερμανούς και του Ιταλούς το ’40 –‘44 και 17 είχε στον πόλεμο μεταξύ μας! Χρειάζονται περισσότερα λόγια; Οι αριθμοί μιλάνε καθαρά.  


Αεροπορικά πλάνα του χωριού-ΦΩΤΟΝΙΟ